دیندار کیست؟
جهان امروز شاهد پا گرفتن و ریشه دواندن مکاتب مختلفی است که هر کدام به زبانی مدعی نجات و هدایت و احقاق حقوق بشریت هستند. از آن جایی که تکوین خلقت انسان به گونه ای است که هیچ اندیشه ای را جبراً نمی پذیرد، این گروه ها برای اشاعه و حاکم کردن اندیشه های خود، به جای تحمیل نظرات، به بررسی شیوه های تقریب آراء مردم به آراء خود رو آورده اند و در کنار آن، هم زمان از ایجاد جاذبه و باور قلبی نسبت به این افکار نیز غافل نیستند. جذب قلوب مردم در مقدمه و در مؤخره ی تلاش برای تأثیرگذاری بر افکار آنان صورت می گیرد، چرا که حداقل نتیجه ای که از جذب و انجذاب حاصل می شود ایجاد همانندی و همگونی و هم شکلی در فرد مجذوب نسبت به عامل جذب کننده است.
از میان همه این مکاتب که افکار و دل ها را به خود جلب و جذب می کنند، مکاتب مذهبی به حکم ریشه داشتن مذهب در فطرت، جایگاه برجسته ای دارند. اما توجه به این نکته ی دقیق حائز اهمیت فراوانی است که امور فطری نیازمند رشد و پرورش و مراقبت شایسته و بایسته هستند و الا تحت فشار غرایز و شهوات، دسیسه و مدفون و یا در تاریک و روشن فتنه ها و فریب ها به مسیرهای انحرافی کشیده خواهند شد.
در این میان رسالت همه متعهدان درد آشنا و دین مدار، بررسی راه کارهای «مناسب» و «مؤثر» در شکوفایی و حفظ سرمایه های فطری و در رأس همه آن ها، احساس و تعهد مذهبی در بین مردم است و ناگفته پیداست که اگر هرچه سریع تر و بهینه تر اقدامات لازم در این قلمرو انجام نگیرد، دشمنان بشریت با استفاده از شیوه های مخرب و پر جاذبه ی خود، سرمایه های عظیم جامعه اسلامی مان را مجذوب فرهنگ خویش نموده و از دامن پر مهر اسلام عزیز بیرون خواهند کشید و بالطبع با جایگزینی جاذبه های غیر دینی و ایجاد زاویه انحراف در مسیر نسل های جوان، دین از متن زندگی به حاشیه رانده خواهد شد و صد البته یک دین سلیقه ای و حاشیه ای هرگز نمی تواند قانون و مدار زندگی و مبنای حرکت ها و قضاوت ها و آراء و اندیشه ها و مجاهدات و بینش و منش مردم یک جامعه اسلامی قرار گیرد.
و اما دین چگونه می تواند چهره جذاب خود را به نمایش بگذارد و دل ها را با جاذبه ی هر چه تمام تر در تصرف خویش درآورد؟ در دنباله ی کلام به بررسی چند عامل اساسی و مهم در این راستا خواهیم پرداخت:
عوامل جذب کننده ی مردم به گرایش های دینی، به دو گروه عمده تقسیم می شوند:
ـ عواملی که مردم را مستقیماً مجذوب دین می کنند.
ـ عواملی که مردم را مجذوب متدینان و اهل ایمان می کنند و از این طریق مردم جذب ایمان و مذهب می شوند، به نحوی که باور و محبت به یاری خداوند در این شماره به بخش اول این عوامل می پردازیم: نسبت به این افراد، آنان را به باور و محبت دین خواهد کشاند.