شاخصه های گناهان کبیره از دیدگاه قرآن کریم و روایات
چکیده
به طور کلی گناه دارای مراتبی است که هر اثر و پیامد خاص خود را به دنبال دارد که شناخت آنها باعث دوری و اجتناب کردن از گناهان می شود.
با توجه به اینکه تنها کسی که می تواند به مطهرات و پاکها نزدیک شود که خودش را پاک گرداند و لازمه این تقرب، پاک شدن از آلودگی ها و نجاسات است و گناه بزرگترین نافرمانی و آلودگی در برابر پیشگاه خداوند است. گناه هر کاری است که انجام آن ناروا باشد، صغائر گناهانی هستند که مشمول دو حد نمی شوند، حد دنیا و حدآخرت، و کبائر هر معصیتی است که در قرآن مجید یا سنت معتبر وعده آتش بر ارتکاب آن رسیده باشد. از عوامل و زمینه های ارتکاب گناه می توان به زمینه های فرهنگی و تربیتی خانوادگی و اجتماعی اشاره کرد.
و همچنین گناهان می توانند آثاری چون سلب روزی، عدم استجابت دعا، مانع آرامش و شرم و حیا و ….را برای فرد عاصی به دنبال بیاورد. از راه های دوری از معاصی، توبه و استغفار، کوچک نشمردن گناهان، یاد خداوند و …. است. لذا این تحقیق جهت آشنایی با انواع گناهان، عوامل و زمینه های ارتکاب آنها، آثار معاصی و راه های پیشگیری از آها با استفاده از دو منبع اصیل قرآن و روایات و کتب اخلاقی به روش توصیفی تحریر گشته است. و نتیجه حاصل شده گویای ان است که دستورات عملی اسلام بیانگر انواع برخوردهای اسلام با گناهکار است.که هر کدام به نحوی نقش بازدارندگی و کنترل گناه را در فرد و جامعه دارد.
کلید واژه: شاخصه، گناه کبیره، گناه صغیره.
محقق:معصومه اردکانی زاده
استاد راهنما:خانم لیلا خواجه زاده
استاد داور:دکتر علی پریمی
تاریخ دفاع:پاییز 96