شناخت سبک زندگی اسلامی از ضروریات جوامع اسلامی است.
سبک زندگی ترکیبی از الگوهای رفتاری و عادات فردی است و شامل جنبههای مختلفی نظیر تغذیه، تحرک بدنی و برخوردهای اجتماعی است..
در اثر پیدایش صنایع و علوم بعد از انقلاب صنعتی در غرب سهم زیادی از رنج و گرفتاری بشر دیروز که به واسطه ناتوانی در برابر مشکلات ابراز میکرد از میان رفته است، زیرا دانش قسمت اعظم بار مشقت انسان را بر دوش ماشینآلات صنعتی گذاشته است.
غرب بعد از انقلاب صنعتی در پی منابع تولید و بازار مصرف بوده و به همین دلیل سبک زندگی مردم را نشانه گرفته و با ایجاد نیازهای کاذب به وسیله تبلیغات گسترده ضمن ایجاد بازار مصرف برای تولیدات خود سعی در تغییر اعتقادات آنها دارد.
کشورهای صنعتی برای رسیدن به اهداف خود اعم از تسلط سیاسی اقتصادی و غیره از راه تغییر سبک زندگی وارد میشوند.
آمریکاییها بهترین راه تسلط بر کشورها و استعمار آنها را آمریکایی کردن سبک زندگی مردم آن کشور بدون توجه به رنگ، نژاد و دین میدانند؛ یعنی عملاً بدون جنگ به اهداف سیاسی و اقتصادی خود میرسند.
بخش صنعتی غرب در اوج پیشرفت و ترقی قرار گرفته است؛ اما زندگی معنوی و انسانی مردم به حد صفر رسیده و اخلاق انسانی تزلزل کرده و عوامل اختلاف و کشمکش مردم توسعه یافته است.
سازمان جهانی بهداشت با توجه به تغییراتی که سبک زندگی ماشینی روی سبک زندگی جوامع مختلف داشته است، بهرهوری از آموزههای دینی در اصلاح سبک زندگی را در دستور کار خود قرار داده است.
این سازمان به منظور کاهش عوامل خطر بیماریهای مزمن چاقی، دیابت، فشار خون بالا، پوکی استخوان و سرطان، اصلاح سبک زندگی بر اساس تعالیم مذهبی را پیشنهاد کرده است.
اگر از دستورات این آیین آسمانی پیروی شود و قوانین آن به درستی اجرا شود، قسمت اعظم مشکلاتی که امروز گریبانگیر بشریت شده است، از جامعه انسانی رخت برمیبندد.
اسلام بر سلامت و تعالی جسم و روح و پالایش از آلودگیها تأکید دارد،سلامت روح و تعالی جان از دیدگاه دین بسیار مهمتر از سلامت جسم بوده و جسم و تن مَرکبی برای رشد معنوی انسان است.
بهرهگیری از آموزههای دینی میتواند راه حل مناسبی برای تمامی مشکلات و بیماریهای عصر حاضر محسوب شود.
منابع اسلامی به ویژه تشیع از نظر وجود توصیهها و دستورات مربوط بر جنبههای مختلف سبک زندگی بسیار غنی هستند و توجه و عمل به این آموزهها سلامت جسم و روح انسان را تضمین می کند.
با توجه به اینکه که سبک زندگی اعتقادات ما مؤثر است و باورهای ما را دست خوش تغییرات کرده است؛ بنابراین شناخت سبک زندگی اسلامی از ضروریات جوامع اسلامی است.
سخنان محمد علی صرفی
رئیس درمانگاه جوادالائمه دامغان