غدیر در قرآن
21 آبان 1390
غدیر در قرآن / نویسنده : حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی
ناشر: انتشارات درسهایی از قرآن
در مقدمه ی این کتاب آمده است که يكي از سؤالاتي كه جوانان مطرح ميكنند، اين است كه چرا نام حضرت علي عليه السلام در قرآن نيامده است؟
متاسفانه اين سؤال ناشي از عدم آشنايي نسل نو با قرآن و معارف آن است، كه نميدانند دهها آيه از قرآن كريم درباره حضرت علي نازل شده است و ميتوانند با مطالعه تفاسير معتبر آن را دريابند.
اصولا يكي از شيوههاي قرآن آن است كه به جاي بيان نام افراد، ويژگيهاي آنان را ذكر ميكند تا براي ديگران الگو باشند، چنانكه نام حضرت خضر و مؤمن آل فرعون در قرآن نيامده است.
از مجموع آياتي كه راجع به حضرت علي عليه السلام ميباشد، دو آيه مربوط به ماجراي نصب حضرت به امامت، در غدير خمّ است كه عبارتند از: آيات 3 و 67 سوره مائده.
سوره مائده، به اعتقاد عموم مفسّران، در اواخر عمر پيامبر صلّي الله عليه و آله نازل شده و لذا اين دو آيه كه مربوط به جانشيني آن حضرت ميباشد، در اين سوره آمده است.
علاوه بر اين دو آيه، روايات بسياري از ياران پيامبر درباره واقعه غدير رسيده است كه مرحوم علامه اميني نام 110 نفر از آنان و نام دانشمندان و مورخان و شاعران بسياري از شيعه و سنّي، كه در طول 14 قرن گذشته به اين موضوع پرداختهاند، در مجموعه يازده جلدي الغدير آورده است.
ابتدا گزارش آخرين سفر حجّ پيامبر (حجّة الوداع) را مرور كنيم و سپس آياتي را كه در اين واقعه نازل شده است، توضيح می دهيم.