شاخصه های تمدن در قرآن
گرد آورنده: نیره رضایی
استادراهنما: سرکار خانم امام وردی
زمستان 1391
چکیده
این نوشتار با عنوان «شاخصه های تمدن در آیات قرآن» می باشد. تمدن در زبان عربی از «مدن» اخذ شده است که به معنای اقامت کردن و پیدا کردن اخلاق شهرنشینان است.
و در اصطلاح تمدّن حاصل تعالی فرهنگی و پذیرش نظم اجتماعی می باشد. عواملی چون اقتصاد، اخلاق، ثروت، عمران و آبادانی و جمعیت در اعتلای تمدن نقش دارند. تمدن دارای دو جنبه مادی و معنوی بوده که جنبه معنوی آن مرهون تعلیمات پیامبران بوده و به طور مستقیم از آن الهام می گیرد و جنبه ی مادی آن از این تعلیمات به طور غیرمستقیم بهره می گیرد.
قرآن کریم صنایع، کشاورزی و دامداری، عمران و هنر، آتش، آهن را به عنوان شاخصه¬های مادی تمدن بیان نموده است. قرآن تنها به جنبه مادی تمدن بسنده نکرده بلکه اموری چون رهبری و قانون الهی، اتحاد، رعایت حقوق بشر، اقتصاد و اخلاق را جزء تمدن معنوی دانسته که در این معیار خود قرآن به عنوان منبع عظیم رشد و تمدن معرفی شده است.
بر این اساس قرآن به هر دو جنبه تمدن توجه داشته، هر چند با بهره گیری از آیات قرآن می توان به این مطلب دست یافت که اهتمام قرآن به جنبه معنوی رشد و تمدن بیشتر بوده است. این پژوهش با هدف «بررسی و آشنایی با شاخصه های تمدن در آیات قرآن»، به روش کتابخانه ای و با استفاده از آیات قرآن به شیوه توصیفی گردآوری شده است.
کلید واژه: شاخصه، تمدن.