اثرات سفر بر شخصیت انسان
**سفر و بهداشت روان
بیشتر اضطراب ها، افسردگی ها ، فشارها،تنش ها ، بیماری های روانی واختلالات رفتاری ناشـی از شرایط خشک و یکنواخت ، وبعضانامطلوب وملال آور زندگی است .
حضور مستمرو یا تداعی محرک های ناخوشایند در زندگی روزمره، خانه، محل کار و محدوده ی آمد و شد سلامت روان فرد را به مخاطره می اندازد . عزم سفر و تغییر محیط به طور موقت وگاه دایم موثرترین شیوه ی تأمین بهداشت روان و بالطبع سلامت جسم و جان است .
همچنین اشتغال مستمر و بدون وقفه ی فکری وعملی غالباً موجب خستگی جسمی و ذهنی می گردد ،به گونه ای که فرد به تدریج نشاط و سرزندگی خود را از دست می دهد . در نتیجه ، فشارهای ناشی از اشتغال ممتدذهنی و جسمی نه تنها ممکن است با از دست رفتن نشاط و تعادل حیاتی فرد همراه باشد، بلکه در مواقعی عاملی مهم برای بروز (سایکو سوماتیک ) اختلالات روانی و نارسایی هاجسمی،به ویژه از نوع روان - تنی شرایط برخورداری از برنامه ای جامع ، پیش بینی فرصتی آزاد و فارغ از کار موظف و می شود این آغاز یک سفر، اولین و مهم ترین گام در پیشگیری از آسیب های ذهنی و حفظ به برداشت روانی است.
امروزه توصیه موکد درمانی روان پزشکان و روان شناسان حاذق برای کاهش فشارهای روانی - اجتماعی، تغییرمحیط و گریز از شرایط نامطلوب ، سفربه مناطق تازه و اقامت موقت در روستاها و شهرهای دور و نزدیک و فراموشی محرک های نا خوشایند و آزار دهنده ی محیط یکنواخت زندگی و بازیابی نشاط و انرژی روا نی است .
سیر و سفر علاوه برکاهش فشارهای روانــی، با ایجاد تغیـیــرات قابل تـوجه در حوزه شناختی و نظام باز خوردها و نگر ش های فرد نسبت به پدیده های مختلف،ظرفیت ها ی فکری و قدرت روانی وی را در پذیرش و تحمل دیدگاه ها و نظرهای متفاوت افزایش می دهد و از متمرکز شدن فشار های روانی و آشفتگی های فکری و تلخ کامی ها پیشگیری می نماید .
**سفر و اصلاح رفتار و تعالی شخصیت
سفر به عنوان یکی از موثرترین شیوه های گذران اوقات ارزشمند فراغت ،در کنار کاهش فشارهای روانی، مناسب ترین فرصت برای زدودن عادات نامطلوب فکری ورفتاری و تعالی منش و شخصیت ا ست .
بسیاری از مواقع ،کثرت واستمرار فعالیت های ذهنی و عملی در زندگی روزمره محروم بودن از فرصت های آزاد برا ی سیروسفر و تغییرمحیط ، تعمق و بازنگری عملکردها ،نحوه ی برخورد با افراد و مقابله با پدیده های مختلف ، ممکن است به تدریج موجب پدیدار شدن بعضی عادات یا رفتارهای نامطلوب در انسان شود.
بدون تردید رهایی از وابستگی های محیطی ، شغلی و حرفه ای برای مدت زمانی خاص،و لو محدود، فرصت مطلوب و ارزشمندی است برای پرداختن به چگو نـگی رفـتارهای شخصـی و اجتماعی و شکستن عادت های نامطلوب ، نظیر حساسیت فوق العاده ، واکنش های سریع و ناسنجیده در برابر سخنان یا رفتار دیگران ، پرخاشگری ، بدزبانی و تهاجم کلامی و نهایتا اصلاح رفتار و تعالی شخصیت ، تربیت نفس ، متصف شدن به اخلاق حسنه و یادگیری وتجربه ی مهارت های مطلوب اجتماعی و مسوولیت پذیری .
و…
تدوین کننده: سمانه نعمتی