افسردگی و درمان آن در پرتو دین
پژوهشگر: مرضيه السادات مير علي اكبري استاد راهنما:خانم رزم آرا
استاد داور: دکتر عظیم حمزئیان تاریخ دفاع: شهریور 87
چكيده
موضوع مطرح شده در اين تحقيق “افسردگي و درمان آن در پرتو دين” است اهدافي از مطرح كردن اين موضوع مد نظر مي باشد كه مهم ترين آن ها رسيدن به اين مطلب است كه دين قابليت پاسخ گويي به همه ي نياز هاي بشر مخصوصاً نياز هاي روحي او را دارد و اهداف ديگر مشخص كردن راه كارهاي ارائه شده در شريعت براي حل مشكلات رواني، و معلوم ساختن قابليت هاي خدادادي نهاده شده در فرد براي رسيدن به آرامش رواني ماندگار و ثابت مي باشد.
از آن جايي كه اصول اسلامي توحيد ،نبوّت ، معاد ،عدل و امامت به عنوان اصول اصلي مطرح هستند از دقت نظر در اين اصول و فروعات ديگر دين و همچنين مباني مهم اخلاقي در همان مرحله ي اوّل عقل سالم به سازنده بودن اين ارزش ها در سلامت رواني فرد صحه مي گذارد و معلوم مي شود كه اوامر و نواهي اسلام هركدام جنبه ي پيشگيرانه و درمان گرايانه براي اين معضلات را دارد.
سؤال اوّليه و اصلي مطرح شده اين است كه آيا دين و علي الخصوص اسلام كه داعيه ي جهاني بودن و خاتميت را دارد مي تواند افسردگي روحي كه از بزرگ ترين معضلات و مشكلات عصر كنوني است را درمان كند يا خير؟ و ديگر اين كه عمده ترين علل افسردگي در عصر حاضر چه مي تواند باشد؟ و آيا علم درمان هاي ديني راقبول دارد ياخير؟ كه با استفاده از منابع اخلاقي و روان شناسي و منابع اعتقادي و انسان شناسي به روش كتاب خانه اي و كاربردي و ديني سعي شده است پاسخ هايي براي اين سؤالات ارائه شود.
بنا بر فرضيه ي ابتدايي اعتقاد بر اين است كه دين اسلام قابليت تام در پاسخ گويي به كوچك ترين و بزرگ ترين نياز هاي انسان را دارد و نتيجه اي هم كه بدست آمده مؤيد اين مطلب مي باشد همچنين مشخص شده علل اصلي افسردگي انجام دادن نواهي الهي و عدم شناخت صحيح انسان نسبت به خود و خدا و جهان مي باشد و با توجّه به همخواني بسياري از اصول تجربه شده ي روان شناسي با مسائل مطرح شده در اسلام و تأكيد روان شناسان و دانشمندان به اثرات معجزه آساي دين و مشاهده آرامش رواني در بزرگان دين و مؤمنين واقعي مجالي براي مخالفت علم با اثر دين باقي نمي ماند حتّي اگر بعضی از اصول روان شناسي هم مغاير بعضي از مسائل شريعت باشد به جاي شك در مسائل شريعت بهتر است در آن اصول شك كرد.
واژگان كليدي: افسردگی - دین