رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود : شهادت برترین مرگهاست.
شهید مصطفی معافی در سال 1339 در خانواده ای مذهبی در تهران دیده به جهان گشود .
اوتحصیلات خود را در مدارس زادگاهش سپری کرد واز دوران کودکی ونوجوانی در دسته ها و هیئت های عزاداری فعال بود . آخرین سال تحصیلی وی با شکوفایی انقلاب اسلامی وسرنگونی رژیم ستمشاهی همزمان شده بود که او نیز در کنار سیل عظیم مردمی به جمع انقلابیون پیوست و در اغلب راهپیمایی ها حضور یافت .
معافی در شهریور 1356 از وزارت کار و امور اجتماعی گواهینامه مهارت حرفه ای جوشکاری گرفت و در خرداد 1358 از هنرستان فنی شماره 10 دیپلم اتومکانیک در یافت کرد . با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به خدمت سربازی رفت و پس از دو سال(1359 و1360 ) حضور در مناطق جنگی دوره سربازی اش را به پایان رساند چندی بعد دوباره به صورت داوطلب از سوی بسیج به جبهه اعزام شد در همان دوران بود که در جبهه توفیق دیدار با مقام معظم رهبری که در آن زمان با سمت ریاست جمهوری برای بازدید از جبهه ها به مناطق جنگی سفر کرده بودند ، نصیبش شد .او چند ماه بعد دوباره به تهران بازگشت .
شهیدمعافی در 8 آبان 1361 به استخدام سازمان آتش نشانی وخدمات ایمنی تهران در آمد وبا سمت آتش نشان فنی مشغول به کار شد .
اندک زمانی پس از استخدام از سوی انجمن اسلامی سازمان آتش نشانی به جبهه رفت وسرانجام در آبان 1362 در عملیات والفجر 4 در منطقه عملیاتی پنجوین به شهادت رسید اما پیکرمطهرش مفقود ماند تا آنکه چند سال بعد در 9 خرداد 1370 آن را به آغوش خانواده باز گرداندند ودر قطعه 27 بهشت زهرا به خاک سپردند . او جزو تیپ 3 ابوذر ، گردان مسلم بن عقیل ، گروهان 3شهادت ،دسته 3 شهید باهنر بود . از شهیدمعافی یادداشتی بر جای مانده که نشان دهنده آخرین شب حیات او در لحظاتی پیش از شروع حمله والفجر 4 است :
« امشب شب عمل است . امشب شب پیروزی اسلام بر کفر است .امشب برای من یوم الله است ،شبی است که شاید در زندگیم تکرار نشده باشد . امشب دستم به سوی خداست…»
شهید معافی در نامه ای به خانواده اش چنین نوشته بود :
«از شما می خواهم در قبال نیامدن جسد من خوشحال باشید چون این موضوع خواست قلبی من است .»
در سه راه خاوران یکی ازایستگاه های آتش نشانی به یاد شهیدمصطفی معافی نام گذاری شده است .
“روحش شاد و یاد و خاطره اش گرامی باد”