سیدالشهداء
حمزه، فرزند عبدالمطلب و عموى رسول خدا می باشد.جناب حمزه در نبرد احُد به شهادت رسید و عنوان برترین شهید آن جنگ را از آنِ خود ساخت. [۱] [۲] پیکر پاک حمزه و تعدادى دیگر از شهدا در محل کارزار احد دفن گردیدند.
حمایت حمزه از پیامبر
روزی که پیامبر اکرم (صلیاللّهعلیهوآلهوسلم) خویشان نزدیک خود را برای دعوت به اسلام گردآورد (یومالإنذار)، حمزه نیز حضور داشت. [۳۴] [۳۵] [۳۶] .
حمزه، که هنوز مسلمان نشده بود، همچون ابوطالب از پیامبر اکرم در مقابل آزار مشرکان حمایت میکرد.
گزارشهایی در دست است که حمزه توهینهای ابولهب [۳۷] [۳۸] و سایر مشرکان [۳۹] به پیامبر را تلافی میکرد.
میتوان سخن پیامبر را درباره رعایت خویشاوندی از سوی حمزه، اشاره به همین کوششها و سخن ایشان درباره اعمال نیک حمزه را اشاره به تلاشهایش بعد از اسلام آوردن او دانست، تا آنجا که از حواریون آن حضرت بهشمار رفت [۴۰]
چنانکه گفته اند، پیامبر بر جنازه ی عمویش هفتاد و دو مرتبه نماز گزارد و جبرئیل برای ایشان خبر آورد که نام او در هفت آسمان نوشته شده که او شیر خدا و شیر رسول خداست. از آن زمان، حمزه عموی پیامبر لقب سیدالشهدا - به معنای سرور شهیدان- گرفت. شهادت او در روز 15شوال سال سوم هجرت واقع شد. این لقب تا زمان شهادت امام حسین - علیه السلام - متعلق به حضرت حمزه بود. امّا حماسه و ایثار امام چنان بود که او را بر همه شهیدان برتری داد و از آن به بعد لقب سیدالشهدا به امام حسین (ع) اطلاق شد. (درسهایی از تاریخ تحلیلی اسلام ج3 ، رسولی محلاتی، سید هاشم)
۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱، ص۴۵۰.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۹۷، ص۴۷- ۴۸.
3. ابن اسحاق، محمد، السیر و المغازی، ص۱۴۵۱۴۶، چاپ سهیل زکار، دارالفکر، ۱۳۹۸/۱۹۷۸، چاپ افست قم ۱۳۶۸ش.
4. طبری، محمد بن جریر، تاریخ، ج۲، ص۳۱۹ـ۳۲۰، (بیروت).
5.محمدبن حسن طوسی، الامالی، ص ۵۸۲، قم ۱۴۱۴.
6.بلاذری، احمدبن یحیی، انسابالاشراف، ج۱، ص۱۳۱، چاپ محمد حمیداللّه، مصر ۱۹۵۹.
7.الکامل، ج۲، ص۷۰.
8.کلینی، اصول کافی، ج۱، ص۴۴۹.