شاه عبدالعظیم حسنی
ویژگی خاندان حسنی
نگاهی گذرا به زندگی نامه نیاکان و خاندان حضرت عبدالعظیم علیهالسلام نشان می دهد که این خاندان، دارای دو ویژگی برجسته بوده اند:
اوّل: مبارزه و پیکار بر ضدّ ستم و سلطه استکباریِ حاکم به جامعه اسلامی، به گونه ای که پدر حضرت عبدالعظیم علیهالسلام در زندان از دنیا رفت و ایشان پدر خود را ندید و جدّ ایشان نیز مدتی در زندان به سر برد.
دوّم: کرامت طبع، عزّت نفس و خدمت به محرومان. ملقّب شدن عبدالعظیم به حضرت «السیّد الکریم» ریشه در این ویژگی خانوادگی این بزرگوار دارد.
جایگاه و مقام
از مطالعة تاریخ زندگانی حضرت عبد العظیم (علیهالسّلام) این مطلب روشن میشود که او نسبت به ائمه زمان (علیهمالسّلام) خود اخلاص و اعتقاد کاملی داشته و به محضر سه نفر از ائمه معصومین (علیهمالسّلام) رسیده و از آن بزرگواران نقل حدیث کرده است. از اخبار منقوله به طور وضوح استفاده میگردد که وی مورد علاقه و محل اعتماد و اطمینان حضرات ائمه اطهار (علیهمالسّلام) بوده است. فرمایشات حضرت امام رضا (علیهالسّلام) در پیامیکه توسط ایشان برای شیعیان فرستادهاند، خود شاهدی روشن برای اثبات این موضوع و حدیث «عرض دین» او خدمت امامهادی (علیهالسّلام) و تصدیق آن حضرت اعتقادات حضرت عبد العظیم (علیهالسّلام) را، دلیلی بزرگ بر ایمان و قداست و عقیدة ثابت او به ائمه هدی (علیهمالسّلام) و مذهب حنیف جعفری میباشد.
حضرت عبد العظیم (علیهالسّلام) در زمان خود، دارای موقعیتی بس عظیم داشت. وی با بزرگان شیعه و روات درجه اول ارتباط کامل داشته و با عده کثیری از اصحاب حضرت امام صادق و امام کاظم و امام رضا (علیهمالسّلام) معاصر و هم نشین بود… هشام بن حکم، ابنابیعمیر، علی بن جعفر (علیهمالسّلام) ،(حالات این امامزاده واجب التعظیم مفصّلاً در جلد اول این کتاب، که مربوط به زندگانی امامزادگان مدفون در استان قم میباشد، نگاشته شده است.) حسن ابن محبوب، که از مشایخ او هستند، دلیل بارزی است که وی دارای مقام رفیع و ارجمندی بوده، و با این گونه اشخاص که از خواص اصحاب حضرت امام صادق و امام موسی بن جعفر (علیهمالسّلام) بودند، مجالست داشته است.علمای رجال و فقهای بزرگ، حضرت عبدالعظیم (علیهالسّلام) را در کتب خود آورده و او را توصیف و تمجید کردهاند، و همگان او را به خلوص عقیده و صفای باطن و اعتقاد صحیح و راسخ ستوده و معرفی مینمایند.
1. قمی، عباس، منتهی الآمال، ج۱، ص۴۶۱.
2.زندگانی چهارده معصوم، ص۱۰۴۳.
۳.عطاردی، زندگانی حضرت عبدالعظیم، ص۲۴.
4. رازی، زندگانی حضرت عبد العظیم، ص۳.
5.شریفرازی، محمد، اختران فروزان ری و طهران، ص۱۵.
6.عالمیدامغانی، محمد علی، شاگردان مکتب ائمه ۳، ص۴