نگاه اسلام به اقتصاد خانواده
اسلام دین زندگی است و گذشته از آن که یک سلسله دستورها را به منظور اصلاح فکرو عقیده و تقویت ایمان و بهبود اخلاق مردم دارد ، برای بهبود زندگی مادی مردم نیز راههای فراوانی را سفارش فرموده است و مسلمانان را موظف می کند که کار کنند. و برای اداره معشیت خود و خانواده ی خویش از راههای مشروع اقدام نمایند ، تا محتاج دیگران نباشند و جامعه اسلامی با رفاه و آسایش و سربلندی زندگی کنند.
پیامبر گرامی (ص) فرمودند: و سه امر شایسته توجه خردمندان است: بهبود زندگی توسعه آخرت ، عیش حلال.
از طرفی دیگر اسلام دینی است کامل که در همه شئون زندگی مردم مقررات خاصی دارد. این مقررات علاوه بر اصلاح افراد و تامین حقوق آنها مصالح اجتماعی را نیز تامین می کند و عدالت و رفاه عمومی را گسترش می دهد اسلام در زمینه امور مالی چند اصل کلی را مورد توجه قرار داده است. که عبارتند از:
1. اموال عمومی2. مالکیت محدود 3. پرهیز از راه های نامشروع 4. حق مردم
اسلام پول پرستی را محکوم کرده است. پول و ثروت را محکوم نکرده است زیرا: تولید ثروت (کشاورزی ، دامداری ، صنعت و غیره) توصیه شده است.مبادله ثروت یعنی تجارت و داد و ستد توصیه شده است.مصرف رساندن از نظر شخصی در حدود احتیاحات فرد خالی از هر نوع تجمل و اسراف که مفسد انسان است توصیه شده است.تبذیر و اسراف و تضیع آن ممنوع است.
مقررات سخت قضایی و جزایی در مورد حیف و میل ها و سرقتها و خیانت ها وضع شده است.
دفاع از مال در حکم جهاد و کشته شدن در این راه «شهید» تلقی شده است: المقتولُ دُونَ اَهلِهِ و مَالِهِ …. .برای مال بر انسان حقوقی قائل شده است.
خود ثروت در کمال صراحت در قرآن کریم بر اساس آیه 180 سوره بقره به عنوان «خیر» نامیده شده است.(کُتُبَ عَلَیکُم اِذا حَضَرَ اَحَدَکُمُ المَوتُ اِن تَرَکَ خَیراً الوصیِیَّهُ لِلوالِدَینِ وَ الاَقرَبینَ بِالمعروفِ حَقّاً عَلَی المُتَّقینَ ؛ دستور داده شد که چون مرگ یکی از شما فرا رسد. اگر دارای متاع دنیاست وصیت کند برای پدرو مادر و خویشان به چیزی شایسته عدل و به قدر متعارف این کار سزاوار مقام پرهیزکاران است.